2018-02-19 20:12 #0 av: Pyttelite

Den engelska pelargonen är en praktfull storblommig växt och har en lång tradition bakom sig. Det här är en växt som inte ska ha någon källarvila även om den kan behöva en liten "Power Nap" på en sval och ljus plats under den mörkaste delen av året.

Pelargonfröet : Engelsk Pelargon - Pelargonium grandiflorum, Pelargonium x domesticum

Utseende

Här har vi en Pelargon som oftast är enstammig med en träig stjälk. Bladen är sågade och ser inte alls ut som ett blad från en vanlig Pelargon. Bladen sträva lite som sandpapper.

Blommorna kan bli mycket stora upp till 5 cm i diameter. De sitter i täta flockar och brukar vara i färger från vit, rosa, röd eller nästa violetta.

Förutom det finns det den vad jag kallar för den ripplade varianten - den som ser ut som jordgubbsrippel. En vit blomma med stänk av rosa, rött eller violett. De kan även finnas ripplade varianter i andra grundfärger än vitt.

Den Engelska Pelargonen blommar vanligtvis från maj ända fram till hösten men jag har redan sett att de säljs blommande nu i Februari.

  • Vinterförvaring

Den här pelargonen ska inte ner i källaren när det börjar dra sig mot höst. Låt den  stå kvar på fönsterbrädan hela vintern. Det bör vara en ljus och sval plats. Allra helst vill den ha 10 - 15 grader varmt i rummet, ganska svalt alltså men det är inte alltid lätt att hitta en sådan plats. 

  • Skötsel 

När den blommar mycket på sommaren vill den ha mycket vatten medans vattenmängden minskas radikalt under vinterhalvåret.

Detsamma gäller gödning då den blommar behöver den tillskott med näring annars inte så mycket.

Den gillar inte att ha blöta fötter så se till att den inte har vatten kvar på fatet eller i ytterkrukan efter vattningen.

Vattnet ska ha ett PH kring 5-6.5 om den ska trivas riktigt bra.

Plantera om växten runt februari månad med humusrik jord och beskär gärna samtidigt.

Vid samma tidpunkt kan växten förökas genom de toppsticklingar som skurits bort i samband med omplanteringen.

  • Historia

Engelsk Pelargon importerades tidigare just från England och kallas där för Kungliga Pelargoner. I Sverige har dom tidigare kallats för Drottning- eller fantasipelargoner. 

  • Varning

Växten är giftig för både hund och katt.

Källa: Plantagen, Odla.nu,  Blomsterlandet, Wikipedia,  Bo med blommor - rob Herwig och Margot Schubert, ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants

Själv tycker jag inte att de doftar som en vanlig pelargon men de har väldigt stora blommor.