Veckans Pelargonfrö

Pelargonfröet April 2018 : Tulpanpelargon

2018-04-07 14:00 #0 av: Pyttelite

Tulipanaros har vi väl alla hört talas om men hur många känner till Tulpanpelargonen? Den kom till Sverige i slutet av 80-talet och vinner mer och mer mark för varje år som går. Pelargonen är blomvillig, kraftig och älskar sol - så varför inte prova en variant att ha på balkongen i år?

Pelargonfröet : Tulpanpelargon - Pelargonium x hortorum

Det här är en starkväxande och solälskande  pelargon som har fått sitt namn efter sitt utseende. På engelska kallas sorten för "Tulip Flowered" som är en  bättre namngivning av pelargonen än tulpanpelargon.

Själva blomman är halvdubbel och mycket sluten även då den är fullt utsprucken. Den ser nästan ut som att den fastnat i halvöppet läge.

Blomman påminner lite om en tulpankalk i form och pelargonen finns i främst i röd, lax eller rosa färgställningar men även flerfärgade.

En annan egenskap som tulpanpelargonen har är att kronbladen oftast har starkare färg på insidan än utsidan.

Annars är de gröna bladen lite blankare än den vanliga zonalpelargonens och man kan också uppfatta dom som lite tunnare och krispigare. 

  • Vinterförvaring

Tulpanpelargonen är en variant av zonal- eller hästskopelargon och ska skötas som en sådan.

Zonalpelargoner trivs bäst om de får vila upp sig i källaren efter sommarens rikliga  blomning. I källaren får det gärna vara svalt men frostfritt och helst ska det inte vara för mörkt heller.

I mitten eller slutet av februari när det åter kommer små gröna blad låter man pelargonen få en ny frisyr. Nästan  en 2/3 ryker av kalufsen och resterna kan man använda för att tillverka sticklingar. 

  • Skötsel 

Det här är en pelargon som i likhet med alla övriga zonalpelargoner älskar värme  Visst dricker den mycket men den ska inte heller vara för fuktigt i jorden för länge så vattna med måtta.

Pelargonen trivs bra i långtidsgödslad pelargonjord eller också ger du den flytande pelargonnäring i vattnet med jämna mellanrum.

  • Historia

Ursprungligen kommer tulpanpelargonen från USA. Den utvecklades redan på 1960-talet av plantskoleägarna Robert och Ralph Andrea med en Fiat-variant som utgångsläge. Först i slutet av 80-talet kom den här pelargonsorten till Sverige. 

Idag har den blivit allt vanligare i handeln. Det finns uppemot 15 namngivna registrerade sorter i världen.

Tulpanpelargonerna har alla fått kvinnliga namn. Bilden ovan föreställer Victoria Andrea.  

  • Varning

Växten är giftig för både hund och katt.

Källa: Plantagen, Odla.nu,  Blomsterlandet, Wikipedia,  Älskade pelargoner - Veronica Wägner, ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants

Har du ett alldeles eget exemplar av denna sköna pelargon? Berätta gärna med bilder eller ord om din skönhet.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-07 14:56 #1 av: beem

Den är så vacker och originell i utseende. Jag  har haft den och den blommade så villigt. Året därpå när blommorna kom såg  de inte ut som Tulpanpelargon utan hade utseende som "vanlig" Pelargon.


Anmäl
2018-04-07 17:15 #2 av: Pyttelite

Ja, de ser verkligen finns ut - just att de "inte riktigt" slår ut gör att de blir väldigt täta och fylliga. 

Man kan fundera över varför det blev en vanlig pelargon av den - man får ju en känsla av att de nästan skulle vara ympade eller att det hänt något annat under vintern.

Typiskt måndagsexemplar - jag förvånas över att det finns så många - trodde jag tagit hand om de flesta. Skrattar

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-11 19:30 #3 av: Marliis

Mina övervintrade inte så jag vet inte hur de skulle sett ut nu på sommaren!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.