2020-12-12 12:00 #0 av: Pyttelite

Stjärnpelargonen är en vacker regntålig variant av zonalpelargonen. Tack vare blommornas flikiga form rinner regnvattnet lätt av blommorna så att det blir inte stående. Det är en tålig och solälskande pelargon som finns i många fina färgnyanser.

Pelargonfröet : Stjärnpelargon - Pelargonium x hortorum

Det här är en starkväxande och solälskande  pelargon som har fått sitt namn efter sitt utseende. På engelska kallas sorten för "Tulip Flowered" som är en  bättre namngivning av pelargonen än tulpanpelargon.

Själva blomman är halvdubbel och mycket sluten även då den är fullt utsprucken. Den ser nästan ut som att den fastnat i halvöppet läge.

Blomman påminner lite om en tulpankalk i form och pelargonen finns i främst i röd, lax eller rosa färgställningar men även flerfärgade.

En annan egenskap som tulpanpelargonen har är att kronbladen oftast har starkare färg på insidan än utsidan.

Annars är de gröna bladen lite blankare än den vanliga zonalpelargonens och man kan också uppfatta dom som lite tunnare och krispigare. 

  • Vinterförvaring

Stjärnpelargonen är en variant av zonal- eller hästskopelargon och ska skötas som en sådan.

  • Skötsel 

Det här är en pelargon som i likhet med alla övriga zonalpelargoner älskar värme  Visst dricker den mycket men den ska inte heller vara för fuktigt i jorden för länge så vattna med måtta.

Pelargonen trivs bra i långtidsgödslad pelargonjord eller också ger du den flytande pelargonnäring i vattnet med jämna mellanrum.

  • Historia

Ursprungligen kommer tulpanpelargonen från USA. Den utvecklades redan på 1960-talet av plantskoleägarna Robert och Ralph Andrea med en Fiat-variant som utgångsläge. Först i slutet av 80-talet kom den här pelargonsorten till Sverige. 

Idag har den blivit allt vanligare i handeln. Det finns uppemot 15 namngivna registrerade sorter i världen.

Tulpanpelargonerna har alla fått kvinnliga namn. Bilden ovan föreställer Victoria Andrea.  

  • Varning

Växten är giftig för både hund och katt.

Källa: Plantagen, Odla.nu,  Blomsterlandet, Wikipedia,  Älskade pelargoner - Veronica Wägner, ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants

Har du ett alldeles eget exemplar av denna sköna pelargon? Berätta gärna med bilder eller ord om din skönhet.