Annons:
Etikett: veckans-pelargonfrö
LĂ€st 4109 ggr
Pyttelite
5/5/18, 9:15 PM

Pelargonfröet Maj 2018 : đŸ‡ș🇩 Svenskbybornas Pelargon

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En pelargon med mÄnga namn och en intressant historia. Dessutom doftar den gott och har sammetslena blad. Svenskbyborna hade med sig pelargonen nÀr de Äterkom frÄn Ukraina 1929 till Sverige och det sÀgs att vÀxten har anor frÄn 1700-talet. En skir doftpelargon som doftar muskot.

Pelargonfröet : Svenskbybornas Pelargon - Pelargonium x Fragrans

Blommorna Ă€r skirt ansprĂ„kslöst ljust rosa eller nĂ€stan vita. De har nĂ„gra rödare strĂ€ck pĂ„ de övre kronbladen och Ă€r tillsammans med doften lĂ€tta att kĂ€nna igen nĂ€r man vĂ€l sett ett exemplar. 

Svenskbybornas pelargon Ă€r en trolig korsning mellan Pelargonium odoratissimum x Pelargonium exstipulatum. 

Bladen Àr sammetslena och ganska smÄ för att vara pelargonblad och de doftar gott nÀr man rör vid dom. Det Àr en storvÀxande sort som ibland behöver tuktas sÄ att den inte rÀnner ivÀg.

För mig var detta en ny bekantskap som följde med hem dÄ jag tittade pÄ sticklingar. Jag har planterat ihop den med andra doftpelargoner jag har sÄ att det blir lite volym - tror sÀkert att jag fÄr dela pÄ dom lite senare pÄ sÀsongen.

Bladen och blommorna Àr Àtbara för oss mÀnniskor Àven om vi sÀkert har olika uppfattning om dess smakfullhet.

Pelargonen finns i lite olika fÀrgvarianter pÄ bladen. En variant har gula kanter, andra har vitflÀckade blad. Blommorna ser ungefÀr likadana ut.

  • Vinterförvaring

Vinterförvara gÀrna pelargonen i ett svalt, ljust rum pÄ fönsterbrÀdan. Pelargonen behöver inte ner i kÀllaren som andra zonalpelargoner.

  • Skötsel 

Pelargonen sköts annars som vanliga zonalpelargoner under sommaren. Det fungerar fint med sticklingsförökning men frösÄdd Àr vanligt.

  • Historia

Svenskbybornas Pelargon, Mors blomma eller Muskotpelargon har en gripande historia. Svenskbyborna hade med sig vÀxten frÄn Ukraina 1929 nÀr de ÄtervÀnde till Sverige.

UngefĂ€r 900 personer lĂ€mnade Gammalsvenksbyn dĂ„ förhĂ„llandena blivit svĂ„ra och hotet om att jordarna skulle kollektiviseras.  Svenskbyborna hade 1781 blivit deporterade frĂ„n Dagö till Ukraina. MĂ„nga valde efterĂ„terkomsten att bosĂ€tta sig pĂ„ Gotland ett hundratal Ă„tervĂ€nde senare till Ukraina..

  • Varning

VÀxten Àr giftig för bÄde hund och katt.

KĂ€lla: Plantagen, Odla.nu,  Blomsterlandet, Wikipedia,  Älskade pelargoner - Veronica WĂ€gner, ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants

Har du ett alldeles eget exemplar av denna sköna pelargon? BerÀtta gÀrna med bilder eller ord om din skönhet.

http://www.svenskbyborna.se/historia/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli Àldre.


  • Redigerat 3/16/22, 12:05 PM av Pyttelite
Annons:
beem
5/20/18, 10:30 PM
#1

Jag tittade pÄ muskotpelargon i en HandelstrÀdgÄrd men det blev inget köp. Nu nÀr jag lÀser detta tÀnker jag att jag borde ha köpt den. Vilken intressant historia.


Sorg Àr kÀrlek som blivit hemlös

[HundochKatt]
6/25/18, 1:45 AM
#2

Jag fĂ„r hem en stickling av denna under veckan som kommer - kanske redan idag mĂ„ndag. Ska bli spĂ€nnande att dofta och vĂ€nta in blommorna. Den hĂ€r hade jag inte förr, sĂ„ det blir en ny bekantskap. 

En rĂ€ttelse hĂ€r, dĂ„ man kan tolka att Zonalpelargoner MÅSTE ner i kĂ€llaren för vinterförvaring. Det Ă€r inte ett mĂ„ste om man inte har möjlighet att förvara dem sĂ„. MĂ„nga har sina zonaler i fönstren, bakom gardinen, eller i ett svalare rum som en veranda. Tumregeln Ă€r att ju varmare de stĂ„r, desto mer vatten krĂ€ver de. 

Det kan ev. krÀvas lite tillskottsljus.

Pyttelite
6/25/18, 12:36 PM
#3

Trevligt med en ny sÀndning - jag har inte lyckat fÄ dom att blomma om men jag kÀnner fortfarande doften och de lena mjuka bladen Àr fortfarande lika fina.

De flesta av vÄra krukvÀxter triv bÀst utifrÄn det klimat de ursprungligen kommer ifrÄn och dÄ Àr det bÄde ljus och temperaturförhÄllanden som varierar över Äret.

KortdagsvÀxter som vÄreld och höstglöd behöver speciella ljusförhÄllanden för att blomma. De flesta pelargoner iallafall zonal kommer frÄn medelhavslikannade klimat dÀr det kan vara varma dagar och somrar men med lite kyligare vintrar Àven om temperaturen sÀllan gÄr under noll.

Den temperaturzon finns i Sydafrika dĂ€r mĂ„nbga pelargoner hĂ€rstammarifrĂ„n -sedan Ă€r det ju sĂ„ att pelargoner Ă€ven överlever i vĂ„ra tempererade  torra  boningsrum ocksĂ„ Ă€ven om de om de kan vĂ€lja skulel föredra en kyligare och ljusare vinterförvaring.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli Àldre.


Pyttelite
3/15/22, 10:37 PM
#4

Hylla Ukraina đŸ‡ș🇩 med denna pelargon.

Den hÀr lilla pelargonen Àr förmodligen en korsning mellan vÀldoftande pelargon, Pelargonium exstipulatum, och Àppelpelargon, Pelargonium odoratissimum. Den har det vetenskapliga namnet Pelargonium x fragrans och heter muskotpelargon pÄ svenska.

LÀs mer hÀr:

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-sortiment/gront-kulturarv-krukvaxter/muskotpelargon-svenskbybornas-pelargon-blomma/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli Àldre.


Muskotpelargonen SVENSKBYBORNAS PELARGON flyttade hit frÄn Gammelsvenskby 1929.
Pyttelite
3/15/22, 10:37 PM
#5

HÀr information om byn och lÀget nu:

http://www.svenskbyborna.se


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli Àldre.


NiklasTyreso
4/3/22, 3:30 AM
#6

PÄ 1980-talet besökte tv-nyheterna frÄn Sverige den sista kvinnan i Ukraina som var Àttling till Svenskbyborna och som talade Svenska.

Hennes Svenska var Älderdomlig, som man talade i Sverige för 300 Är sedan.

Annons:
Upp till toppen
Annons:
Â