Pelargoner i allmänhet

PAC - Vad betyder det?

2018-06-04 00:29 #0 av: [HundochKatt]

När man köper pelargoner i handeln, så står det ibland bokstäverna PAC, framför namnet. Vad betyder det och vad menas?

Häromdagen köpte jag en pelargon med namnet PAC Viva Madeleine (bilden).  Jag mindes inte riktigt vad det står för men något med patent hade jag för mig så jag har googlat lite för att fräscha upp mina kunskaper. 

PAC är ett prefix som används av tyska företaget Elsner. Det står för att det är en patentprodukt eller licensierad produkt. Detta innebär att alla handelsträdgårdar och liknande i tex.  Sverige betalar en viss summa per pelargon för att få sälja just denna pelargon.  En licensavgift alltså.  

Det här innebär att vi som hobbysamlare/odlare får inte sälja sticklingar från dessa pelargoner.  Tyvärr något som man ser bland annat på Tradera. 

Huruvida man får byta eller ge bort sticklingar står det ingenting om. Jag har i alla fall inte kunnat hitta något om att man inte skulle kunna få göra det som hobbysamlare.  Men man får nog använda lite sunt förnuft här. 

Vad bokstäverna i PAC betyder fann jag på engelska:

”What is P.A.C.?
P. stands for Pelargonium
A. stands for Anthurium, which the company bred very successfully before it became state owned. Now it stands for ”A” quality.
C. stands for Chrysanthemum, another crop currently bred by the company"

http://forum.alltomtradgard.se/topic/vad-betyder-pac-71345/


Anmäl
2018-06-05 20:33 #1 av: Pyttelite

Intressant information som är viktig att ta del av när det gäller förökning av växter i allmänhet och Pelargoner i synnerhet. 

Det finns även ett EU-organ som hanterar växtskydd och patent. 

Även om det känns tråkigt för oss hobby-odlare måste man inse att det är mycket möda fram till en namngiven patenterad Pelargon.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-05 21:16 #2 av: beem

Jag har aldrig stött på den beteckningen. Jag gissar att det är många som inte känner till den.

Tack för bra info.


Anmäl
2018-06-05 21:23 #3 av: [HundochKatt]

# 2 Den finns med i vissa pelargoner, men inte alla. Det är inte lätt om någon tar bort PAC i namnet och säljer alt. ger bort en stickling. Då vet ju inte nästa person att det är en licens produkt. Vissa bryr sig inte och andra vet inte.  

Det finns ju en nu till salu på Tradera där PAC saknas.  Alltså den heter bara Viva Madeleine, men det korrekta ska vara PAC före. 


Anmäl
2018-06-06 08:40 #4 av: [Rhonda]

När jag tittar på skott/plantor på Tradera googlar jag alltid först (om inte jag redan vet) och kollar namnet. 

Jag har meddelat säljare om det ev korrekta namnet eftersom jag tycker det är så jätteviktigt att  det följer med plantan. 

Tex - 'Prins Nicolai' som är döpt efter prins Joachims äldsta son. Jag skrev till flera st säljare o sade att den stavas med ett 'i' på slutet o inte ett 'j'.  

Om växten är tex en PAC ska det inte få säljas men ingen verkar bryr sig om det. Många är nog inte ens medveten om det skulle jag tro. Vem ska hålla efter? Hela Sverige är full av PAC skott som har sålts på Tradera.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.