Pelargoner i allmänhet

Pelargoniums in Early Winter

2019-01-04 16:30 #0 av: Pyttelite

Ett inslag från The Pelargonium & Geranium Society där Mr Pelargonium lär oss skillnaden mellan gula och gula blad och varför rödkantade blad bör tas bort under vinterförvaring.

Ett besök i växthuset

Mr Pelargonium som representerar sällskapet The Pelargonium & Geranium Society bjuder in oss till växthuset för att prata vinterförvaring av pelargoner.

Skillnad mellan gula och rödkantade blad

Här diskuteras gula blad - att det finns flera sorter. Blad som blivit gula av ålder och blad som blivit gula av ljusbrist. Den ena typen ska bort den andra ska vara kvar.

Visste ni att rödkantade pelargonblad kan vara ett tecken på stress? Kanske har plantan blivit utsatt för en kall natt. Dessa blad ska man i alla fall enligt Mr Pelargonium knipsa bort.

Ta bort knoppar och blommor

Jag är feg och låter en och annan blomma sitta kvar och sprida förhoppningar om kommande vår annars är tipset att ta bort både knoppar och blommor under vintern för att få kraftiga exemplar till våren.

Två avsnitt

Inslaget är uppdelat i två delar och är inspelat i november 2018. 

Pelargoniums in Early Winter - Part One

Pelargoniums in Early Winter - Part Two

Länkar:

https://www.youtube.com/channel/UCFaVhYa_86kh4q2U9SbJjOQ

https://www.youtube.com/watch?v=XkEtfuIAmVo&t=35s

https://www.thepags.org.uk/

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-01-05 15:34 #1 av: NiklasTyreso

Det där med gula blad, det är överkurs för mig!

Jag var för snål med vattnet i vinter för att ge vintervila, men resultatet blev att 2 av tre sticklingar dog och en av de två sportarna.
Knoppar, det finns inte på kartan på mina doftpelargoner. Inte än.

Men nu börjar ljuset vända tillbaka så det finns hopp!

Med extra belysning frodas den sport, eller spontansådda planta som växte upp i clorindans kruka när jag köpte den. Från början hade den runda blad, men sedan utvecklades clorindans ekbladspelagon-form på bladen. Denna lilla sport eller sådd doftar inte som moderplantan av barrträd, utan snarare pomerans (mindre angenäm citrus). Ska bli spännande att se vad det blir av den.

Jag går och väntar på att plantskolorna ska börja sälja pelargonsticklingar till våren. Det är flera sorter som jag bara "behöver"!

Anmäl
2019-01-05 21:21 #2 av: Pyttelite

Teorin kring gula blad är inte så svår. 

De blad som gulnat för att de blivit skadade eller bara blivit gamla ska bort medans de som är gula pga av ljusbrist ska stanna kvar och kommer att bli gröna under våren då ljusmängden ökar eller så kan man öka extrabelysningen.

Tråkigt med de par som torkat bort men de ger ju plats till nya erövringar. Rolig att kunna följa utvecklingen av din sport - flika gärna in med några bilder när den blivit större.

Väntar också på att plantskolorna ska vakna till liv så att man kan starta upp så smått.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.