Allmänt pelargonsnack

Pelargoner. F1 och F2 hybrider

2018-05-27 11:19 #0 av: [Rhonda]

info från petzone.se

F1

De flesta pelargoner som vi har är förädlade sorter, d.v.s. någon har korsat olika vildarter med varandra för att få fram nya egenskaper.

 De allra flesta av dessa är inte frökonstanta, d.v.s. om mansår fröna så får man inte samma sort som moderplantan. Dessutom har de flesta av oss flera sorters pelargoner och de flesta fröna är pollinerade av någon annan sort. Därför kan man inte ta frön från en pelargon och så dessa och få samma sort.

 De rena arterna, även kallade vildpelargoner är däremot frökonstanta, om man tar frön måsta man dock vara säker på att de är pollinerade av samma art, annars uppstår en korsning. Ett sätt att komma runt problemet med icke frökonstanta pelargoner är s.k. F1 och F2 hybrider.

 För att få en F1 hybrid väljer man ut en moder och en faderplanta och pollinerar modern med pollen från fadern. Genom noggranna val kan man få fram väldigt attraktiva egenskaper hos pelargonen. Varje gång man vill få fram frön av den nya F1-sorten måste man göra samma korsning.

 F1-hybridisering är kostsamt eftersom det tar mycket tid att hitta en fader och en moder som ger en hybrid som är vacker. 

Varje hybrid kräver tusentals korsningar tills man hittar en korsning med önskade egenskaper.

P.g.a. den höga kostnaden är det bara stora fröfirmor som gör F1-hybidisering. Nackdelen med F1-hybridisering är att när fröfirman slutar med sorten så går det inte längre att få tag i frön eftersom fröfirman hemlighåller vilka sorter man har korsat.

 Genom att ta sticklingar kan man dock bevara hybriden. 

Det surrar en hel del rykten om att frön från F1-hybridplantor är sterila men detta är inte sant, däremot får man inte samma sort om man sår frön som man tar själv från F1:or. Det finns dock inget som hindrar att man plockar frön från egna pelargoner och sår dessa. 

Det kan hända att man har tur och får en ny sort som är vacker, men troligast är att man får en sort med ganska medelmåttiga egenskaper.

 Det är ju spännande att så frön som man skördat själv och se vad man får för sort. är man inte nöjd med resultatet så kan ju alltid plantan förpassas till komposten. 

----------------------------------------------------------------------------------------

 Från Savarfröplant

F2.

F2 hybrider är resultatet av själv- eller korspollineringen av en F1. 

Ibland har man ändå lyckats få fram bra F2 varianter som påminner mycket om föräldrarna och är stabilia i utseende och växtsätt.dessa kan man då ta tillvara lite "billigare" och kallas då för f2 fröer.

De är däremot inte alls identiska med sin F1 förälder.

Anmäl
2018-05-27 11:26 #1 av: Pyttelite

Mycket intressant läsning har faktiskt själv funderat mycket över F1 begreppet om man jämför med övrig genetik blir det lätt förvirrat eller också är det så att man ofta förenklar för att man ska förstå principen.

Det är kanske alltid lika krångligt oavsett om det är djur eller växter det handlar om.

Man kan iallafall konstatera att det är kostsamt och mödosamt att få fram en ny variant men mycket roligt när det blir ett lyckat resultat.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-05-27 11:28 #2 av: [Rhonda]

Det är nog inget för vi vanliga dödliga, jag bara korsar hej vilt o ser vad det blir av det hela - men man får inte registrera något namn.

Anmäl
2018-05-27 11:44 #3 av: Pyttelite

Det finns en EU- organisation som hanterar patent och registrering av växtsorter. Syftet är att kunna skydda sin produkt som man tagit fram och skyddet håller ett antal år.

Hade tänkt att göra ett reportage om detta senare. Det finns EU-regler för allt!!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-05-27 12:28 #4 av: [HundochKatt]

Så avancerat har jag aldrig hållt på men jag samlade frön och sådde. Jag fick en riktigt fin pelargon, men tyvärr dog den under vinterförvaringen och innan jag hann med att ta sticklingar. Det är intressant att så och se vad resultatet blir, bara för skojs skull. 

Men visst, kan man namnge sina pellisar, även fast man inte får registrera dem. 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.