2018-02-26 09:12 #0 av: Pyttelite

Visst är det roligt att prova på nya växter. Själv har jag inte stor kunskap om doftpelargoner. Visst var det så att Dr Westerlunds blomma fanns hemma i en kruka men den imponerade inte stort mer än att den doftade finns när man petade på den. Nu finns det pelargoner i de mest fantasifullaste dofter. Det finns pelargoner som doftar både nötter, choklad och äpple att prova på.

Pelargonfröet : Doftpelargon - Pelargonium 'Odorata Apple

Utseende

Den har pelargonen har ett annorlunda bladverk. De kan vara vackert spetsliknande eller se ut som morotsblast. Det som utmärker dessa Pelargoner är just doften och de annorlunda bladen. 

Genom att dofta på bladen kommer det en alldeles speciell arom - ibland är doften inte helt angenäm men oftast doftar den mycket aromatiskt väldoftande.

Blommorna till dessa pelargoner är inte lika färgglada och stora som i de andra grupperna utan de är sirligt veka i ljusa rosa nyanser eller bara små vita.

En del doftpelargoner blommar hela sommaren medans andra blommar en gång under våren och sedan en gång till hösten. Växten är trevlig att ha i samplanteringar både för sitt bladverks skull men även för doften.

  • Vinterförvaring

Doftpelargonen gillar att få en vintervila i källaren precis som den vanliga Pelargonen. Den vill ha det ljust och frostfritt i sin källare.

  • Skötsel  

Blommar den mycket under sommaren behöver den tillskott i form av pelargonäring annars inte så mycket.

Pelargoner gillar inte att ha blöta fötter så se till att den inte har vatten kvar på fatet eller i ytterkrukan efter vattningen. Jorden ska vara dränerad och använd gärna pelargonjord.

Vattnet ska ha ett PH kring 5-6.5 om den ska trivas riktigt bra.

Plantera om växten runt februari månad med humusrik jord och beskär gärna samtidigt.  Det fungerar fint att använda toppskotten som sticklingar.

  • Historia

Doftpelargonen kommer från Sydamerika och har odlats i Storbritannien sedan 1600-talet. Redan på senare delen av 1700-talet hade Linné uppemot 25 kända sorter så utbudet var stort.

Doftpelargonen i sig är inte helt väldefinierad eftersom det finns så många korsningar. Det kan också vara svårt att få fram ett korrekt latinsk namn när man handlar dom.

Doftpelargoner kan vara avskräckande för mygg och även sniglar.

  • Varning

Växten är giftig för både hund och katt.

Källa: Plantagen, Odla.nu,  Blomsterlandet, Wikipedia,  Bo med blommor - rob Herwig och Margot Schubert, ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants

Själv tycker jag inte att de doftar som en vanlig pelargon men de har väldigt stora blommor.