Veckans Pelargonfrö

Pelargonfröet Maj 2018 : Svenskbybornas Pelargon

2018-05-05 21:15 #0 av: Pyttelite

En pelargon med många namn och en intressant historia. Dessutom doftar den gott och har sammetslena blad. Svenskbyborna hade med sig pelargonen när de återkom från Ukraina 1929 till Sverige och det sägs att växten har anor från 1700-talet. En skir doftpelargon som doftar muskot.

Pelargonfröet : Svenskbybornas Pelargon - Pelargonium x Fragrans 

Blommorna är skirt anspråkslöst ljust rosa eller nästan vita. De har några rödare sträck på de övre kronbladen och är tillsammans med doften lätta att känna igen när man väl sett ett exemplar. 

Svenskbybornas pelargon är en trolig korsning mellan Pelargonium odoratissimum x Pelargonium exstipulatum. 

Bladen är sammetslena och ganska små för att vara pelargonblad och de doftar gott när man rör vid dom. Det är en storväxande sort som ibland behöver tuktas så att den inte ränner iväg.

För mig var detta en ny bekantskap som följde med hem då jag tittade på sticklingar. Jag har planterat ihop den med andra doftpelargoner jag har så att det blir lite volym - tror säkert att jag får dela på dom lite senare på säsongen.

Bladen och blommorna är ätbara för oss människor även om vi säkert har olika uppfattning om dess smakfullhet.

Pelargonen finns i lite olika färgvarianter på bladen. En variant har gula kanter, andra har vitfläckade blad. Blommorna ser ungefär likadana ut.

  • Vinterförvaring

Vinterförvara gärna pelargonen i ett svalt, ljust rum på fönsterbrädan. Pelargonen behöver inte ner i källaren som andra zonalpelargoner.

  • Skötsel 

Pelargonen sköts annars som vanliga zonalpelargoner under sommaren. Det fungerar fint med sticklingsförökning men frösådd är vanligt.

  • Historia

Svenskbybornas Pelargon, Mors blomma eller Muskotpelargon har en gripande historia. Svenskbyborna hade med sig växten från Ukraina 1929 när de återvände till Sverige.

Ungefär 900 personer lämnade Gammalsvenksbyn då förhållandena blivit svåra och hotet om att jordarna skulle kollektiviseras.  Svenskbyborna hade 1781 blivit deporterade från Dagö till Ukraina. Många valde efteråterkomsten att bosätta sig på Gotland ett hundratal återvände senare till Ukraina..

  • Varning

Växten är giftig för både hund och katt.

Källa: Plantagen, Odla.nu,  Blomsterlandet, Wikipedia,  Älskade pelargoner - Veronica Wägner, ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants

Har du ett alldeles eget exemplar av denna sköna pelargon? Berätta gärna med bilder eller ord om din skönhet.

http://www.svenskbyborna.se/historia/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-05-20 22:30 #1 av: beem

Jag tittade på muskotpelargon i en Handelsträdgård men det blev inget köp. Nu när jag läser detta tänker jag att jag borde ha köpt den. Vilken intressant historia.


Anmäl
2018-06-25 01:45 #2 av: [HundochKatt]

Jag får hem en stickling av denna under veckan som kommer - kanske redan idag måndag. Ska bli spännande att dofta och vänta in blommorna. Den här hade jag inte förr, så det blir en ny bekantskap. 

En rättelse här, då man kan tolka att Zonalpelargoner MÅSTE ner i källaren för vinterförvaring. Det är inte ett måste om man inte har möjlighet att förvara dem så. Många har sina zonaler i fönstren, bakom gardinen, eller i ett svalare rum som en veranda. Tumregeln är att ju varmare de står, desto mer vatten kräver de. 

Det kan ev. krävas lite tillskottsljus. 


Anmäl
2018-06-25 12:36 #3 av: Pyttelite

Trevligt med en ny sändning - jag har inte lyckat få dom att blomma om men jag känner fortfarande doften och de lena mjuka bladen är fortfarande lika fina.

De flesta av våra krukväxter triv bäst utifrån det klimat de ursprungligen kommer ifrån och då är det både ljus och temperaturförhållanden som varierar över året.

Kortdagsväxter som våreld och höstglöd behöver speciella ljusförhållanden för att blomma. De flesta pelargoner iallafall zonal kommer från medelhavslikannade klimat där det kan vara varma dagar och somrar men med lite kyligare vintrar även om temperaturen sällan går under noll.

Den temperaturzon finns i Sydafrika där månbga pelargoner härstammarifrån -sedan är det ju så att pelargoner även överlever i våra tempererade  torra  boningsrum också även om de om de kan välja skulel föredra en kyligare och ljusare vinterförvaring.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.