Veckans Pelargonfrö

Pelargonfröet Maj 2018 : Citronella

2018-05-27 08:45 #0 av: Pyttelite

Citronella är en citrondoftande skönhet med vackert tecknade blommor. Pelargonens blad är flikiga och mycket sträva i en klädsam grön färg som mycket väl matchar blommorna. En växt som väl lämpar sig i samplanteringar tillsammans med andra sommarblommor

Pelargonfröet : Citronella - Pelargonium x Citronella 

I våras köpte jag på mig några doftpelargoner och tre av dom har slagit ut i blom. Det här är en Citronella som har mycket vackra blommor och doftar svagt av citron. Den står tillsammans med Svenskbybornas pelargon och en Dr Westerlund.

Sträva blad

Det som utmärker dessa pelargoner förutom doften och strävheten på bladen är att blommorna är mycket annorlunda jämfört med de vanliga zonalpelargonerna.

De har finstämda pastellfärger på blommorna och de har oftast fina röda linjer på kronbladen.

Citronella

Mycket bra i samplanteringar

Den här doftpelargonen trivs med sol och värme och än så länge får den kampera ihop med sina kompisar. Kanske får de bli särbos till hösten.

Annars passar den här typen av pelargon mycket väl in i samplanteringar tillsammans med andra växter som har mer blomsterprakt.

Härlig citrondoft

Blommorna är inte så kraftfulla men bladen kommer att ge en bra bakgrund till andra växter och har man en plantering nära en gång eller passage så att det blir rörelse i bladen kommer den fina citrondoften fram.

Den här artikeln är en kortform av Pelargonfröet - återkommer i kommande artiklar om mer detaljer för andra pelargoner.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-05-27 09:07 #1 av: Mooniq

Riktigt fina blommor. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2018-05-27 09:57 #2 av: Pyttelite

Tack! Det är roligt med sticklingar man inte vet så mycket om och extra roligt när de överlever ända till blomning. 

Härligt citrondoftande växt även blommorna doftar citron. 

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-05-27 09:58 #3 av: [Rhonda]

Låter underbart!

Anmäl
2018-06-25 01:48 #4 av: [HundochKatt]

Kan nästan känna den där citrondoften. :)


Anmäl
2018-06-25 20:52 #5 av: Pyttelite

Den doftar fint men blommorna är borta nu … alldeles för mycket gödsel kanske - får svälta dom ett tag. Skrattar

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-25 23:39 #6 av: [HundochKatt]

Ja, det kan ju vara svårt att avväga ibland, med näringen. Funderade själv på varför vissa blad blev gula på mina pelargoner och jag tror att jag kom på det idag när jag såg till att alla mina pelargoner fick Provado. Mest i förebyggande syfte då jag inte sett varken trips eller annan ohyra sedan jag såg de som kröp. 

Jag har ju givit vissa växter Provado, speciellt nya inköp och när jag tittade extra noga på förpackningen och läste extra noga så är det ju näring i Provado som räcker ca 8 v. Så jag förmodar att de fått för mycket näring helt enkelt så nu är det slutgödslat för några veckor framåt så får jag se om de nya bladen blir gröna och fina igen. Annars så kanske de står lite för skuggigt.... men det visar sig. 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.